Printere pentru materiale textile in rola

        Domeniul imprimarii digitale a textilelor  poate fi impartit în doua segmente mari: imprimarea poliesterului si respectiv imprimarea fibrelor naturale si a altor fibre sintetice in afara poliesterului.

 

Pentru imprimarea poliesterului se folosesc cerneluri de sublimare, cel mai adesea pe baza de apa, iar imprimarea propriu-zisa se poate face prin transfer sau prin tiparire directa. Colorantii din cernelurile de sublimare, sub actiunea caldurii (180 – 210 oC), trec din faza solida in faza gazoasa si intra in fibra de poliester. Se obtin astfel culori vii, o bună penetrabilitate fata-verso si o rezistenta foarte bună la spalare, iar materialul isi pastreaza flexibilitatea si caracteristicile la atingere avute inaintea tiparirii.

 

In cazul procedeului de imprimare prin transfer, imaginea este intâi imprimata pe o hârtie speciala si apoi transferata pe material prin presare la cald (in presa sau cu calandru de termotransfer). In acest caz, materialul de poliester nu necesita pre-tratament. 

 

La imprimarea directa, cerneala este asezata direct pe materialul pretratat, iar fixarea se face fie on line, prin unitati de încalzire cu infrarosii, fie prin utilizarea unui calandru separat. In cazul imprimarii directe, având in vedere marea varietate de materiale ce pot fi utilizate, este foarte important sistemul de transport al materialului prin printer. Pentru materialele cu dubla intindere, gen spandex, este obligatorie folosirea sistemelor de transport cu banda.

 

Pentru imprimarea fibrelor naturale (bumbac, matase, vâscoza, in, etc.) se folosesc cernelurile reactive. Pentru lâna, matase sau poliamida se folosesc cernelurile acide. Fixarea acestora pe material necesita un post tratament cu aburi. Exista de asemenea cerneluri pigmentate care teoretic pot fi folosite pe orice tip de material, cu anumite limitari, si a caror fixare se face cu caldura uscata. Pentru obtinerea unor culori vii si rezistente, materialele destinate imprimarii digitale directe trebuie pretratate.


Aplicatiile materialelor textile imprimate digital sunt extrem de numeroase: productia de confectii (cu realizarea de mostre sau de serii de volum mic si mediu), articole sportive, decoratiuni interioare, standuri de expozitie, tapet, cortine, casete luminoase, steaguri, bannere textile de exterior, copertine si jaluzele, bannere textile de interior, perdele, draperii, huse, fete de masa, aplicatii personalizate, mouse pad-uri etc.

Furnizori